öppet hus
 • dryckes glas

  Bölja

  Elin Åkerfeldt
  Foto: Bertil Nordahl

 • Dagbädd / Divan

  Dag

  Gustav Winsth & Teresa Lundmark
  Foto: Isak De Jong

 • Novum

  Ronja Reuber
  Foto: Dana Ozollapa

 • Keramik koppar

  Vary

  Tilde Ullberg

 • SINCERELY, VAGGERYD

  Tora Kirchmeier & Simon Mattisson
  Foto: Emil Fagander

 • färgglad springcykel

  VINGLA (2020)

  Rasmus Steyner Randén
  Foto: Albin Händig

 • Linoleummatta i turkost med vita streck som ett övergångsställe.

  Pedestrian Crossing (2021)

  Annelie Wihlborg
  Foto: Annelie Wihlborg

 • BEAMBLOCKS (2021)

  Emil Ahlgren & Elias Berg

En designutbildning som ger dig spetskunskaper inom formgivning med fokus på produktformgivning.

Programmet Form ger de konstnärliga och professionella förutsättningar som krävs för en yrkeskarriär inom det breda området produktdesign. Du blir genom utbildningen specialiserad på produktdesign riktad mot industrin, såväl möbelindustrin som konstindustrin, och industridesign. Du får med dig en skicklighet i desginmetodik och de designprocesser som ingår i en formgivares verktygslåda.

Efter examen börjar en del som anställda på designbyråer eller på en designavdelning på företag. Andra arbetar mer mot industridesign där användarfokus och problemlösning är vanligare. En del startar egna designkontor eller företag med sin design i produktion under eget varumärke. Produktionen kan då spänna från det unika, mer konstnärliga och experimentella, till större och mer kommersiella serier. Många går vidare till masterstudier i Sverige eller utomlands efter sin examen.

Korta fakta om Formprogrammet:

➝ Treårig utbildning om 180 hp
➝ Leder till konstnärlig kandidatexamen, BA in Fine Arts, inom huvudämnet produktdesign.
➝ Avgiftsfri (för medborgare i EU och Norden)
➝ CSN-berättigad

Vi erbjuder också en utbildning inom Form på förberedande nivå vid Beckmans Kvällsskola.
Läs mer om Beckmans Kvällsskola form.

Läs mer om Form 180 hp på Beckmans hemsida.

dryckes glas

Bölja

Elin Åkerfeldt
Foto: Bertil Nordahl

Dagbädd / Divan

Dag

Gustav Winsth & Teresa Lundmark
Foto: Isak De Jong

Novum

Ronja Reuber
Foto: Dana Ozollapa

Keramik koppar

Vary

Tilde Ullberg

SINCERELY, VAGGERYD

Tora Kirchmeier & Simon Mattisson
Foto: Emil Fagander

färgglad springcykel

VINGLA (2020)

Rasmus Steyner Randén
Foto: Albin Händig

Linoleummatta i turkost med vita streck som ett övergångsställe.

Pedestrian Crossing (2021)

Annelie Wihlborg
Foto: Annelie Wihlborg

BEAMBLOCKS (2021)

Emil Ahlgren & Elias Berg

Processen bakom Annelie Wihlborgs projekt Känna

Uppdraget var att göra en leksak, vi hade lite hållpunkter i vikt osv. Men annars hade vi ganska så fria tyglar.

Koncept
Beröring är en viktig del i barns utveckling. Omvärlden utforskas till stor del med händerna och känseln. Att lösa pussel har visat sig hjälpa barn att utveckla sitt minne, sin visuella- och spatiala intelligens (dvs att uppfatta rumslighet och hur föremål förhåller sig till varandra), att stärka barnets självkänsla och hjälpa till att lära barnet tolerera och hantera frustration. KÄNNA riktar sig till barn i åldern 0-3 år och är främst skapad för barn med olika former av synnedsättningar i åtanke. Med hjälp av känseln och med vägledning av de klara och tydliga färgfälten ska pusselbitarna paras ihop med rätt “blad”. KÄNNA kan användas både i hemmet och på förskolor.

Jag var lite nervös, det var första uppgiften med nya klassen och tänkte att jag kanske hittar någonting i böckerna eller forskningen som jag kan utgå från - och det fick bli barns utveckling. Leksaker är ju i många fall till för att hjälpa barn utveckla sina färdigheter. I slutändan tog idén ett steg till eftersom pusslet i slutändan kom att rikta sig till barn med synnedsättningar.

Jag läste på lite om barns utveckling, hur greppfärdigheten utvecklar sig, varför pussel generellt är en leksak som hängt med så länge rent historiskt, gör pusslandet någon nytta för hjärnans utveckling? - Svaret är ja tydligen, osv. I och med att jag sedan hamnade på leksaker för barn med synnedsättning fick jag ännu en värld att grotta ner mig i - och jag tyckte verkligen att det saknades roliga formgivna leksaker för den målgruppen.

När jag fastnar i idéstadiet brukar det ofta släppa om jag försöker hitta konkret information om ett ämne, som i det här fallet barns motoriska utveckling. Att kunna bottna i fakta kan för mig kännas lugnande, då har jag en stadig utgångspunkt. Därefter kan det ploppa upp en tanke eller idé som man kan ta tag i, och börja letandet efter formen och funktionen.

Intervju med Ronja Reuber

Vad jobbar du med nu?

Sedan min examen 2020 frilansar jag som möbel- och produktdesigner både på egen hand och i en gemensam studio tillsammans med Simon Schiller Schiller Reuber design studio. Vi har under det senaste året arbetat med inredningsprojekt samt formgivit produkter både för producenter och för egen produktion. Under 2021 släppte vi en kollektion med tre mattor för företaget Peace Industry som tillverkar och säljer handfiltade ullmattor. Under hösten jobbade jag med slutförandet av en produkt som kommer lanseras senare i år vilket innebar resor till bl.a. tillverkare. Det är alltid lärorikt och jag tycker verkligen om att arbeta ”hands on” och nära industrin och hantverkare.

Vad innebär det/vad får du göra där?

Ofta är design- och produktutvecklingsfasen väldigt lång vilket innebär att projekt löper parallellt. Då jag är en rastlös person har jag alltid vetat att jag vill ha ett jobb som är projektbaserat. Den största fördelen med att frilansa är att jag oftast kan välja vad jag vill jobba med idag men då pandemiåren har varit oberäkneliga har jag även ett deltidsjobb som en trygghet.

Vad är det viktigaste du har med dig från Beckmans?

Utöver all praktisk och teoretisk kunskap jag har fått med mig är kontakterna ovärderliga. Mitt examensarbete lärde mig mycket och gav mig chansen att lära känna fantastiska människor och kliva in i möbelbranschen. De olika kurserna på Beckmans har gett mig en bred portfolio som öppnar upp för olika typer av projekt, vilket är både roligt och viktigt inför framtiden.